Nubiperf FCP, koku ve tatlara çok duyarlı plastik uygulamalarını hedefleyen yeni bir Ultramarin Mavi ürün grubu

Nubiol’ dan Gıda Temaslı Plastikler için yeni Nesil Ultramarine Blue (01.01.2009)

NUBIPERF FCP

Yeni Ultramarin Maviler ile Gıda, Kozmetik ve Ambalaj gibi Koku ve Tatlara Duyarlı Plastik Uygulamalarında Genişleyen Renklendirme Olanakları

Ultramarin Mavi, Plastiklerin renklendirilmesinde mükemmel seçim

Ultramarin Mavi (PB.29), kendine has kırmızı alt tonu, mükemmel performansı ve beyaz, gri ve siyah renklerde düzeltici olarak kullanılabilmesi sebebiyle, plastiklerde yaygın olarak kullanılmış olan mavi inorganik bir pigmenttir. Kimyasal yapısı, poliolefinlerden mühendislik plastiklerine kadar tüm polimerlerle uyumlu olmasını sağlar. Mavi Organik pigmentler gibi çekme/eğilme yapmaz ve polimerin boyutsal stabilitesini etkilemediği için özellikle tavsiye edilir. Ultramarin Mavi, kolay dispersiyonu , sıcaklığa dayanıklı olması (350oC), ışık ve hava dayanımı ile plastiklerin renklendirilmesinde mükemmel bir seçimdir.

Bu pigmentin plastiklerde kullanılmasında herhangi bir performans sınırlaması var mıdır? Ultramarin Mavi, sodium alumimium sulfo-silikattır. Sülfürün, hammadde formülasyonundaki en önemli komponentlerden biri olması ve son ürünün bir polisülfür olması sebebi ile, Ultramarin Mavi, koku ve tatların dikkatle kontrol edilmesi gereken çok duyarlı uygulamalarda teorik olarak “organoleptik bir tehdit” gibi davranır. Bu “organoleptik tehdit”in sebebi şu gerçeğe dayanır; üretimden sonra Ultramarin Mavi’nin yüzeyine yapışmış olan sülfür türevlerinin  kalıntıları, her zaman kalır ve plastiğin işlenmesi sırasında, son üründe veya plastik ambalajda karakteristik bir sülfür kokusu oluşturur.

Son yıllarda, Nubiola’nın güncel üretim teknolojileri, organoleptik riski çok düşük bir seviyeye düşürmüştür ve Nubiola’nın Ultramarin Mavileri, gıda ve kozmetik ambalajlarında, medikal ve ilaç ambalajları ve otomobil iç parçaları gibi koku ve tatların kritik olduğu uygulamalarda yaygın olarak kullanılmıştır. Buna rağmen, beklentilerin yüksek olduğu ve bu tip uygulamaları hedeflemiş bazı renk konsantreleri ve kompound üreticileri ve otomotiv sektörü, herhangi bir renklendirme amacıyla Ultramarin Mavinin kullanımını yasaklamıştır. Bu kararın sonucu olarak, marketteki bazı alternatif yeşil alt tonlu, performans limitleri bulunan ve daha düşük maliyet avantajı olan mavi pigmentleri kullanmak zorunda kalmışlardır. Phthalocyanine Maviler boyutsal stabilite problemlerine sebep olabilir, buna en iyi örnek şişe kapağı üretimidir. Ve Cobalt Maviler çok daha pahalıdır, Ultramarin Mavilere göre daha düşük boyama gücüne sahiptir, son renk formülasyonunun maliyeti yüksek olur, bu yüzden de mavi renk genelde tercih edilmez.

Beklentileri en yüksek olan sektörlerin ihtiyaçlarını karşılamak ve Ultramarin Mavinin mükemmel performansından en yüksek organoleptik güvenle yararlanmalarını sağlamak için, 2006’nın sonlarında Nubiola koku ve tatlara çok duyarlı plastik uygulamalarında kullanılmak üzere yeni bir ürün grubunu sundu: Nubiperf FCP. Bu ürünü üretmek için kullanılan teknoloji, Ultramarin Mavinin üç-boyutlu yapısının yüzeyine yapışmış olan sülfür türevlerinin miktarını ciddi bir şekilde azaltmaktadır. Böylece, bu ürün türevlerinin oluşturduğu herhangi bir sülfür kokusu riski minimize edilmektedir.

Bu gelişmeyi göstermek için Nubiola, Avrupa’daki en prestijli iki Teknik Merkez ile işbirliği yapmıştır: Kompleks Matrixlerdeki kimyasal kompound türevlerinin belirlenmesi için RIC Enstitüsü (Kortrijk, Belçika), organoleptik testler için ise Certech (Seneffe, Belçika).